dilluns, 31 de juliol de 2006

Sensacionalisme meteorològic

Les desgràcies meteorològiques sempre han passat. Curiós és, no obstant, com l'escrivien per aquella època, i també com l'escriuen a la pàgina de l'Institut nacional de Meteorologia. Com exemple aquesta frase del 5 de febrer de 1601 que diu "Nieva «molt be» en Barcelona", no sé si és que originalment estava escrita en català, però al INM han deixat això perquè quedi bonic.

També m'he fixat que eren tant o més sensacionalistes que els actuals periodistes, almenys aquests no diuen que tot és culpa del canvi climàtic. Com a mostra de sensacionalisme tenim aquesta frase del 28 de Març de 1608 "Tempestad general en Cataluña (más en la costa) de lluvia, viento, eléctrica y pedrisco, que «bajaba del Montseny» y se podía andar como si fuera nieve congelada, con espesor de un palmo." O aquesta altra del 29 de Març de 1587 "En la Cerdaña (Girona), cayó una nevada de tres días de duración que cubrió de nieve toda la plana, «cosa muy fuera de su natural». "

Del 20 de Juny de 1604 tenim "Grandísima tempestad eléctrica en Barcelona, con truenos nunca oídos y rayos que causan daños, entre otros, en Sta. María del Mar, donde quema la veleta de los vientos", la veritat és que avui dia també n'hi ha d'aquestes, però ara són debides al canvi climàtic, no ho oblidem.

Aquesta del 25 de Juny de 1995 la recordo jo, aquell dia s'havia de jugar la copa del rei i es va suspendre, normal "Madrid fue anegado por una tromba de agua. Una mujer que duerme bajo un puente en Aravaca muere al ser arrastrada por las aguas. La tormenta descarga 55 l/m2 en tan sólo 15 minutos."

De l'1 d'Octubre de 1656 hi ha una de les més impactants "En Cuenca, un rayo mata a la madre, pero no al hijo que tenía en sus brazos."

També diuen que la calor que fa ara és culpa de l'escalfament global, efecte hivernacle i canvi climàtic. Doncs el 6 d'agost de 1946 ja n'hi havia pel que sembla "En esta fecha, Sevilla capital registra la temperatura máxima absoluta que el INM, tiene anotada en sus archivos, 47,0 °C. Aunque hay datos de anteriores récords, son muy dudosos por haberse medido con instrumentos inadecuados."

Per a l'INM, des del 15 d'agost de 2002 hi ha una comarca nova a Catalunya "Un joven cayo fulminado al ser alcanzado por un rayo en la Comarca de Les Franqueses del Valles, en Barcelona." la pena és que ho fos per aquesta notícia.

Sense cap dubte, la millor és aquesta del 23 de setembre de 1661 "Inundación en Málaga. La crónica refiere que es la inundación más inaudita que haya padecido población alguna de nuestra historia desde el Diluvio Universal." Com he dit, el sensacionalisme barat no és exclussiu de la nostra època.

4 comentaris :

DooMMaster ha dit...

Publicat 31/07/2006 a 20:12:

Mare meva! Que carca que sona tot! Encara que segur que algun diari actual rotllo "QUE" o "La Razon" publiquen coses aixi i amb aquest mateix vocabulari.

DooMMaster ha dit...

Publicat 01/08/2006 a 17:36:

Molt txula la nova capçalera :-) És passeig de Gracia avans de que pintessin les parets?

Laprí | David ha dit...

Publicat 02/08/2006 a 00:05:

No, és una de la línia 5, però no recordo quina... Diagonal, Sagrada Família, una d'aquestes dues és... endevina ara quina.

Alepsi ha dit...

Publicat 02/08/2006 18:23:

I jo pq no veig la teva nova capçalera? Ah! La deus tenir a headers... a vere... Sí, exacte! xDDD Jo apostaria per Diagonal, més que per Sagrada Família...